Świat u podnóża naszych stóp, i nie tylko.
Mateusz (l.23), Olsztyn

Zaloguj się, aby wysłać wiadomość.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby podarować prezent.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

Anuluj

Zaloguj się, aby zablokować użytkownika.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby podarować prezent.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby wysłać wiadomość.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj
 
Opieńka miodowa. - Ilość nie przekładająca się na jakość.


Aparat: FUJIFILM
Model: FinePix S2000HD
Przysłona: f/7.0
Ogniskowa: 5.0mm
Naświetlanie: 1/10s
ISO: 100

Opieńka miodowa. - Ilość nie przekładająca się na jakość.

2010.09.16 22:34
Album: Grzyby
Kategoria: przyroda
Tagi: grzyby, Opieńka miodowa

Taki widok na pewno ucieszył by nie jednego zapalonego grzybiarza. Opieńka jest bowiem grzybem, którego łatwo się zbiera, gdyż nie trzeba się specjalnie za nim nachodzić, jej skupiska bowiem, tworzą się zazwyczaj w jednym miejscu, przy którym wystarczy jedynie przykucnąc i ciachać. No właśnie, wypadało by jednak przy ich okazji trochę pomyśleć. Najlepiej zacząć od tego, czy to co rośnie na drzewie lub jego spróchniałym pniaku, to faktycznie opieńka. W tego typu miejcach potrafi rosnąć bardzo wiele gatunków grzybów, niektóre z nich zaś mogą być trujące. Nie ma jednego sposobu odróżnienia jej od wszystkich jednocześnie. Od niejadalnego łuskowiaka nastroszonego różni ją kremowobiały miąższ ( u łuskowiaka jest żółty), od trującej maślanki wiązkowej różnią ją białe u młodych i żółtawe u starszych osobników blaszki, które u maślanki mają barwę zielonkawą. No i jest jeszcze silnie trująca hełmówka obrzeżona o gładkim, błyszczącym kapeluszu, no i połowę mniejszą od opieńki, której kapelusz jest chropowaty a u młodych osobników, czyli najchętniej zbieranych występują małe, ciemne łuseczki pokrywające powierzchnię kapelusza. Skoro już wiemy, że znalezione przez nas skupisko grzybów to opieńka, możemy ciachać, ale tu warto zaznaczyć, że powinno ciachać się jedynie osobniki rosnące na drzewach iglastych, nie liściastych jak w przypadku na zdjęciu (tak przynajmniej twierdzą niektórzy wybitni grzybiarze, nie wiem dlaczego tak jest, ale na wszelki wypadek lepiej ich posłuchać, zważywszy, że po tych z liściastych występują podobno kłopoty żołądkowe). Oczywiście musimy pamiętać, by opieńki obgotować kilka razy, za każdym razem wylewając przegotowaną wodę. Kiedy już je przyrządzimy, najlepiej je zamarynować. Opieńka jednak, jako grzyb do spożycia, nie ma zbyt wielu wartości odżywczych, i jest znacznie gorsza jakościowo niż podgrzybki czy koźlarze, nie mniej może być ciekawym urozmaiceniem na obiadowym stole.

Oceń i poleć wpis:

 
67
Zamknij

Zaloguj się, aby ocenić ten wpis.

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Zaloguj się, aby dodać to zdjęcie do ulubionych.

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Zaloguj się, aby zaproponować to zdjęcie do wyróżnienia.

Jeżeli nie masz jeszcze konta, zarejestruj się

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

więcej  

Poleć

Poleć to zdjęcie znajomym

Opieńka miodowa. - Ilość <br />nie przekładająca się na <br />jakość. :: Taki widok na pewno ucies<br />zył by nie jednego zapalo<br />nego grzybiarza. Opieńka <br />jest bowiem grzybem, kt

Podaj swój adres e-mail

Podaj adresy e-mail znajomych

Napisz wiadomość

Przepisz kod z obrazka:

Anuluj

 

Link do wpisu
Poleć na forum
Wyślij e-mailem Dodaj do Facebook Dodaj do Google plus Dodaj do Pinterest Dodaj do twitter wykop
Zamknij
Google
 
0
Facebook
 
0

Twój komentarz:

Skomentuj
Pokaż starsze komentarze

Moje ostatnie wpisy

Pijawka końska (Haemopis <br />sanguisuga).
26 miesięcy temu
Wałęsak (Pardosa sp.), - <br />Samica z młodymi.
26 miesięcy temu
Osa pospolita (Paravespul<br />a vulgaris).
26 miesięcy temu
Osy pospolite (Paravespul<br />a vulgaris). - Gniazdo.
26 miesięcy temu
Strangalia plamista (Rutp<br />ela maculata).
26 miesięcy temu
Rzęsielnica (Donacia sp.)<br />. - Trujący klejnot z nad<br /> stawu.
28 miesięcy temu

Ulubione blogi

Ostatnio odwiedzili

Zaloguj się, aby wysłać wiadomość.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby podarować prezent.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Aby dodać do ulubionych musisz się zalogować.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

Anuluj

Zaloguj się, aby zablokować użytkownika.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby podarować prezent.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj

Zaloguj się, aby wysłać wiadomość.

Jeżeli nie masz jeszcze konta zarejestruj się.

(w 10 sekund przez e-mail, Facebook lub GMail)

Anuluj